Efectele televizorului asupra copilului tau

0
986

Vizionarea indelungata a programelor Tv mai ales de la o varsta frageda, daca este continuata si in adolescenta si mai departe pana spre maturitate, poate avea efecte dezastruoase asupra mintii umane. Iti vom spune 8 dintre aceste efecte, care speram sa te faca sa iti feresti copilul de acest instrument al imbolnavirii facultatilor mintale.

1. diminuarea atentiei
2. memorie scurta
3. scaderea dispozitiei pentru lectura
4. epuizarea mintii
5. afectarea gandirii logice
6. dificultate in a face fata responsabilitatilor scolare
7. intoxicarea subconstientului
8. incapacitatea de a rezolva probleme reale

Daca vizionarea se desfasoara intensiv inca din primii ani de viata, in perioada 2-5 ani si mai tarziu, la 5-14 ani, cand practic se dezvolta creierul, atunci aceasta activitate poate cauza o anumita atrofiere a unor functii ale acestuia, atat prin lipsa activitatilor necesare varstei, cat si prin solicititarea peste masura numai a unor parti sau zone ale acestuia.
Problemele aparute in urma vizionarii Tv presupun sindroamele LD, adica probleme de invatare si ADHD adica probleme de atentie si hiperactivitate. Iata cateva dintre ele:

1. DIMINUAREA ATENTIEI

Multi dintre copii prezinta o dificultate in a asculta sau urmari cu atentie o expunere oarecare, sau chiar o simpla discutie. Acest lucru se intampla pentru ca la acesti copii nu s-au dezvoltat suficient abilitatile auditive ce presupun distingerea sunetelor si analizarea mesajelor verbale. Cei mai afectati sunt cei care au o experienta constanta si lunga de urmarire a programelor tv, in care ei nu si-au antrenat suficient mintea ca sa inteleaga si sa retina, obisnuindu-se sa IGNORE MESAJELE VORBITE.

2. MEMORIE SCURTA

Diminuarea atentiei este cauzata si de memoria scurta. Tinerii la care apare sindromul LD nu pot retine in minte un interval de timp suficient de lung cuvinte sau fraze abia auzite, astfel incat sa poata construi intelesul mesajului care li se comunica.

3. SCADEREA DISPOZITIEI PENTRU LECTURA

Copiii si adolescentii generatiei TV nu pot intelege, aminti si aplica ceea ce au citit. Televiziunea scade semnificativ dispozitia si capacitatea de a mai citi, mijloc important prin care tanarul isi poate dezvolta structural creierul.

4. EPUIZAREA MINTII

Imaginatia tinerilor care se uita mult la tv e foarte putin creativa si saraca, mintea lor fiind prinsa in diferite scenarii si reverii, care ii epuizeaza.

5. AFECTAREA GANDIRII LOGICE

Pe perioada vizionarii programelor tv activitatea emisferei stangi scade, ceea ce presupune repercusiuni negative asupra gandirii logice si analitice, rationamentului matematic sau stiintific.

6. DIFICULTATE IN A FACE FATA RESPONSABILITATILOR SCOLARE

Afectarea dezvoltarii emisferei stangi se rasfrange si asupra limbajului, a constructiilor sintactice, a gramaticii, si folosirii limbii in procesul de gandire. Inca din clasa a doua se observa aceste deficiente, cand sunt necesare abilitati lingvistice de un nivel superior (realizarea de conexiuni, comunicarea, organizarea si clasificarea ideilor etc.), care nu s-au dezvoltat din cauza vizionarii excesive.

7. INTOXICAREA SUBCONSTIENTULUI

Cercetari de specialitate arata ca televizorul este un instrument ideal pentru intoxicarea subconstientului. Pe nesimtite, televizorul reuseste sa conditioneze anumite dorinte sau comportamente, sa influenteze, din umbra mintea tanarului, si mai tarziu, a adultului.

8. INCAPACITATEA DE A REZOLVA PROBLEME REALE

Copiii si tinerii acestei generatii tv nu mai au capacitatea de a rezolva probleme, sau dispozitia de a o face deoarece intampina dificultati in a procesa suficient de repede informatia din cauza unei comunicari insuficient dezvoltate intre cele doua emisfere.

Tu iti lasi copilul sa se uite mult la televizor?

 

 

de Ioana-Catalina Pavel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here